KANDİYE (HERAKLİON) ARKEOLOJİ MÜZESİ

Kandiye Arkeoloji müzesi,  kentin doğu surlarına yakın Eleftherios (Özgürlük) meydanına cepheli. İki katlı bir bina ve 27 salondan oluşuyor.

 

 23 salonda Knossos sarayı ve çevredeki diğer kazılardan elde edilen Minos uygarlığına ait eserler ve diğer iki salonda ise Roma dönemine ait eserler sergileniyor. Neolitik dönemden Roma dönemine, M.Ö. 6000 den M.S. 3. yüzyıla kadar.

Bu müze için en az 1.5 saatlik bir zaman ayrılmalı. Bir saatlik zaman dilimi içinde tüm koşuşturmama rağmen (müzenin kalabalık olduğu da dikkate alınırsa), Roma bölümünü gezemedim.

Müzede sergilenen bazı eserler, müzenin değerini daha da artırıyor. Bunlardan M.Ö. 4000 yıllarına ait Phaistos diski; kilden pişirilmiş ve her iki tarafında Minos uygarlığının sembolleri bulunuyor. 30 yıllık çaba sonucu, disk okunabilir hale gelmiş, ancak ne ifade ettiği hala anlaşılamamış.

phaistos disk görselleri ile ilgili görsel sonucu

Altın arı kolye ucu; müzenin sergilenen değerli eserlerinden biri, işçiliği mükemmel. Müze, altın eşya ve takılar bakımından da zengin.

Yılan tanrıça (Snake Goddess); yaklaşık 34 cm. yüksekliğinde, üzerinde göğüs bölümü açık güzel bir giysi olan (çıplak göğüslü), ellerinde yılan tutan seramik bir kadın figurini. M.Ö. 1600 yıllarına tarihlendiriliyor.

Kamares koleksiyonu; en iyi terrakota (pişmiş toprak) vazo, küp ve kaplar koleksiyonu Minos uygarlığına ait olup, müzeye önemli değer katmaktadır. Kamares mağarasında bulunmuşlar.

 

Zeus’un, boğa olarak Europa’yı Girit’e kaçırması, Knossos sarayının altındaki labirentte boğa başlı insan vücutlu canavar Minotauros’un yaşaması; Minos uygarlığındaki boğa kültüne ait hikayeler. Müze duvarlarını, boğa kültü ile ilgili freskler süslüyor.

Prince of Lilies freski, kazılarda Knossos sarayının merkez salonunda bulunmuş. Minos erkekleri; traşlı (sakalsız), dalgalı saçlı ve geniş omuzlu, kilt benzeri bir kıyafetle resmediliyor. Başlığındaki zambak (lily)  figüründen dolayı zambakların prensi olarak adlandırılmış.

Müzede sergilenen diğer eserlerin fotoğrafları aşağıda  Görseller bölümünde yer alıyor.

GÖRSELLER:https://photos.app.goo.gl/Vn4zdysktiV4Vsrw6

 

3 comments

  1. Üstadım bu yazı ✍️ da çok güzel 👍 Kimin ne dediğini takmadan çalışmalarına devam et. Bana da demediklerini bırakmadılar. Atomu parçalayıp ellerine verdim

    Liked by 2 people

  2. Danyal bey,
    Görmediğimiz bir müze .Büyük zevkle izledik. Çok teşekkür ediyoruz.
    Diğer tüm iletilerinizi de zevkle takip ediyoruz.Gördüğümüz yerleri tekrar görmek , hatırlamak
    bizim için nostalji oluyor.Görmediğimiz yerleri de gezmiş gibi oluyoruz. Bu pandemi sırasında.
    Sizi de tebrik ediyoruz, çok güzel ve düzgün bir arşiviniz oluşmuş..Nimet Berkok Toygar-Kamil Toygar

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın